Masters In Customs

Importeren/exporteren

4. Douanevertegenwoordiger worden?

Optreden als Douanevertegenwoordiger?

In deze tijd zien wij steeds grotere volumes in de wereldhandel die gepaard gaan met grote logistieke uitdagingen, zoals het op tijd regelen van transport en zorgen dat de goederen of grondstoffen voor uw bedrijf op tijd hun bestemming bereiken.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de explosieve groei in de wereldhandel en de logistieke bewegingen die daarmee samenhangen, kan het handig zijn om als logistiek dienstverlener ook op te treden als douanevertegenwoordiger.

U kunt dan naast het transport en de logistiek, ook de douaneformaliteiten voor uw klant uitvoeren en beheren. Om dit te kunnen doen heeft u de vergunning toegelaten douane-vertegenwoordiger nodig.

Met deze vergunning mag u officieel uw klant vertegenwoordigen bij de Douane door bijv. een aangifte ten invoer in te dienen namens uw klant. Het voordeel voor u en uw klant is dat u al over alle informatie beschikt om de aangifte te kunnen maken. U hoeft geen gegevens met andere partijen te delen en u bent niet afhankelijk van een derde partij voor het afhandelen van de douaneformaliteiten.

Hiermee bent u daadwerkelijk de regisseur in de logistieke keten en hoeft u en uw klant niet te vrezen dat uw onder aan de stapel beland bij een derde partij.

Een voorwaarde om deze vergunning te kunnen bemachtigen is dat u gekwalificeerd personeel in dienst heeft om de douanewerkzaamheden naar behoren te kunnen uitvoeren.

Daarnaast moet uw beschikken over een deugdelijke handels- en vervoersadministratie en heeft uw bedrijf een gezond netto werkkapitaal.

Wilt u meer over deze vergunning? Bijvoorbeeld welke voor- en nadelen hieraan kleven, met welke aspecten u rekening moet houden en/of met welke risico’s en kansen u te maken gaat krijgen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan samen bekijken hoe wij u verder kunnen helpen? klik Douanevergunningen.