Masters In Customs

Douane diensten

3. Aankondiging: veranderingen van GPA/SPA naar DMS 4.1

Het bedrijfsleven in de sector Logistiek & Transport staat aan de vooravond van een ingrijpende gebeurtenis. Binnenkort moeten alle bedrijven die nu nog gebruik maken van de Schriftelijke Periodieke Aangifte (SPA) of de Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA), aangifte doen via DMS, ofwel het douaneaangifte managementsysteem.

Dit kan volgens de Douane op drie manieren (voor meer info hierover: bezoek de website van de Douane):

Normale procedure

Inschrijving in de administratie van de aangever (IIAA)

Inschrijving in de administratie van de aangever (IIAA) met ontheffing van aanbrengen

Om douaneaangifte te doen, heeft u in elk geval douanesoftware nodig. Met deze software kunt u een aanbrengbericht kunt versturen. Dit is een elektronisch bericht waarin u telkens dezelfde soort gegevens over uw goederen bij de Douane moet aanleveren voor een risicoselectie.  Heeft u op dit moment geen douane softwarepakket, dan zult u er spoedig één moeten aanschaffen. Kiest u ervoor om het doen van de aangiften uit te besteden aan een derde partij? Dan heeft u geen softwarepakket nodig, uw vertegenwoordiger kan dan het aanbrengbericht namens u versturen.

Indien u toch uw douane-activiteiten niet wilt uitbesteden, dan is het niet alleen een softwarepakket waarmee u rekening moet houden. Om uw bedrijf operationeel te kunnen houden zult u ook moeten beschikken over een aantal douanevergunningen en deze krijgt u niet zomaar. Een van de douanevergunning die u beslist moet aanvragen en/of moet verkrijgen – als u voor optie twee of drie kiest –  is de vergunning inschrijving in de administratie van de aangever of afgekort IIAA. De voorwaarden om deze vergunning te krijgen zijn veeleisend en brengen een hoge administratieve last met zich mee.

Maar dan bent u er nog niet. De Douane wilt dat u voor elke vergunning  – die u het recht geeft om invoerrechten en/of andere belastingen tijdelijk te schorsen –  zekerheid gaat stellen voor de eventuele verschuldigde belastingen. En hoe wilt u de eventueel verschuldigde belastingen betalen? Elke keer dat u een aangifte doet of eenmaal per maand? De meeste zullen kiezen voor de laatste optie, maar ook dat is niet mogelijk zonder vergunning.

Wij begrijpen dat de transitie van AGS naar DMS veel impact kan hebben op uw bedrijfsprocessen. Vragen zoals: Welke vergunningen heb ik nodig? Ben ik goed voorbereid? Wat betekent de transitie voor mijn logistieke processen? Heb ik douanepersoneel nodig? Welke software heb ik nodig? Hoe moet ik mijn administratie inrichten? Etc.

Om o.a. deze vragen te kunnen beantwoorden, moet u uw huidige situatie en uw wensen goed in kaart brengen. Vervolgens deze koppelen aan de ontwikkelingen die zullen plaatsvinden en op basis daarvan de impact voor uw bedrijf bepalen. Nadat u weet wat de impact is, kunt actie ondernemen om de continuïteit van onderneming te kunnen garanderen. Een complexe en tijdrovende klus die wij graag voor u doen!

Heeft u vragen hierover of wilt u met ons contact opnemen, klikt dan hier.